Sådan opnår du din økonomiske frihed

Økonomisk frihed betyder ikke det samme for os alle. Derfor er det også forskelligt, hvordan og hvornår vi føler os økonomisk uafhængige.

Drømmen om selv at kunne bestemme er for mange det første skridt på vejen mod at blive selvstændig eller virksomhedsejer. For de fleste af mine kunder er ”frihed” og ”uafhængighed” nøgleord, når de fortæller mig, hvad de drømmer om. Men hvad er økonomisk frihed?

Efter mange år som økonomisk rådgiver har jeg erfaret, at der simpelthen ikke findes et entydigt svar på det spørgsmål. Vores forestillinger om frihed og uafhængighed er baseret på individuelle, menneskelige værdier, der er svære at måle og veje. Hvad der giver dig en følelse af at være økonomisk uafhængig, kan være fuldstændigt forskelligt fra, hvornår jeg føler økonomisk frihed. Og måske endnu længere fra din nabos oplevelse.

Derfor er det også vigtigt at blive bevidst om, hvad økonomisk frihed betyder for lige præcis dig. Ellers jagter du et mål i konstant bevægelse. Og den type mål er svære at nå.

Jeg vil i dette blogindlæg dele mine tanker om økonomisk frihed og mine erfaringer med, hvad du konkret kan gøre for at opnå større økonomisk uafhængighed.

Hvad er økonomisk frihed?

Selvom økonomisk frihed varierer fra person til person, er fællesnævneren ofte et ønske om en mere bekymringsfri økonomisk tilværelse.

I disse år vinder en bevægelse med forkortelsen FIRE – Financial Independence, Retire Early – frem. For dem handler økonomisk frihed om at kunne leve af afkastet fra aktiver, så de kan gå på pension, før de fylder 50. Derfor sparer de ekstremt op i deres ungdomsår, så de senere kan leve det søde liv. Når – og hvis – den tid kommer. Den tilgang kan opfattes ubalanceret, fordi det kræver ekstrem nøjsomhed i en årrække, for at opleve følelsen af frihed på et senere tidspunkt.

Økonomisk frihed kan i lige så høj grad være et fyldestgørende arbejdsliv, hvor værdien af din indsats belønnes med en løn, der skaber et, for dig, godt liv. En fællesnævner er ofte en grad af individuel uafhængighed i dit privatliv, det vil sige at du kan klare dig selv uden at være afhængig af en partner, det offentlige eller andre.

Det er de færreste, der kan leve uden at arbejde størstedelen af livet. Ligesom det heller ikke er sikkert, at det reelt er drømmen om et arbejdsfrit liv der reelt er drømmen for alle, selvom det kan lyde dejligt. Med andre ord er definitionen af økonomisk frihed og vejen til økonomisk frihed forskellig for os alle, ligesom vores udgangspunkt er forskelligt.

Det modsatte af frihed handler til dels om frygt. Rigtig mange af os bærer rundt på økonomiske traumer, der har stor betydning for, hvornår vi føler os økonomisk uafhængige. For nogle er frygten for ikke at mangle penge en drivkraft. For andre er det frygten for ikke at kunne tage sine børn på sommerferie. Ligesom nogle kan have en dyr hobby, der definerer hvem de er og de derfor gerne vil holde fast i.

Selvom vores økonomiske skrækscenarier er ubehagelige og svære at tale om, kan de hjælpe os med at besvare det egentlige spørgsmål. Hvad betyder økonomisk frihed for dig?

  • At du kan rejse, hvorhen du vil?
  • At du har tid med din familie?
  • At du ikke ligger søvnløs om natten, fordi du bekymrer dig om din økonomi?

Listen er endeløs, når handler om at føle økonomisk frihed og uafhængighed. Hvis du læser videre, giver jeg tips til, hvad du kan gøre lige nu uanset din fortolkning.

1. Brug mindre, end du tjener.

Hvis du bruger mere, end du tjener, ender du med gæld. Hvis du bruger alt, hvad du tjener, bliver du aldrig økonomisk rigere. Men hvis du bruger bare lidt mindre, end du tjener, kan du spare op.

Jeg ved godt, at det er nemt at sige. I praksis kan det dog være rigtig svært med alt, hvad livet tilbyder af fristelser og uventede udgifter.

En økonomisk rådgiver kan hjælpe dig med at få overblik over din økonomi, så du bliver bevidst om, hvor du faktisk kan omlægge din økonomi, så du tjener lidt flere penge.

2. Bevar overblikket over, om du bruger mindre, end du tjener.

Den letteste måde at få overblik over din økonomi er at gennemgå dit forbrug de seneste 6-12 måneder for at danne et indtryk af, hvordan du har brugt dine penge. Det kan du bruge som udgangspunkt for et budget over, hvordan du fremover vil bruge dine penge.

Dernæst skal du sørge for at have flere konti. Du kan for eksempel have en til mad, til forbrug og til opsparing. På den måde undgår du at bruge flere penge, end du havde planlagt. Sørg hver måned for at overføre dit opsparingsbeløb til en anden konto end den, dit dankort er tilknyttet.

Til sidst skal du tjekke dine konti minimum en gang om ugen. Det er for mange mennesker en ubehagelig oplevelse, men så snart plasteret er revet af, kan det ændre dit forhold til din økonomi for det bedre.

3. Hav fokus på dine pengevaner.

Den sværeste del er at ændre dine indgroede pengevaner. Måske har du haft et bestemt forbrug det meste af dit liv, som du identificerer dig med og virker afgørende for din livskvalitet.

Men ved at kombinere din viden om, hvordan du ønsker at bruge dine penge med små ændringer i din pengeadfærd, kan du gå fra underskud til overskud og mere økonomisk frihed på ganske kort tid.

Du skal for det første identificere dine trickere. Hvad får dig til at bruge for mange penge, selvom du havde andre planer? På den måde kan du ændre dine handlingsmønstre, så du i stedet for at reagere på kortsigtede impulser, kan bevæge dig mod dine langsigtede mål.

Du kan også bruge nogle af de tips, der har sparet mig for rigtig mange penge de seneste år:

1. Sæt mere på din budgetkonto end der skal bruges

Hvor meget skal du hver måned overføre til din budgetkonto? Læg 10-15% oveni og overfør til uforudsete udgifter.

 

2. Del dit rådighedsbeløb op

Dit rådighedsbeløb er det beløb, du kan bruge hver måned. Del det op i mad, tøj, gaver, fornøjelser osv. Og tjek op 2 gange om ugen om du bruger for meget eller for lidt i den enkelte kategori. Det hjælper dig til at holde fokus på ikke at over forbruge.

 

3. Dyre lån

Hvis du har dyre lån, det vil sige lån der ikke er sikkerhed i, så afdrag en lille smule mere end du egentlig behøver. På den måde afdrager du hurtigere og sparer meget i renter.

 

4. Køb ind en gang om ugen

For mig har den allerstørste besparelse været, at købe ind én gang om ugen i stedet for at gå i supermarkedet 3-4 gange om ugen.

 

5. Saml dine lån og forhandl om renterne.

Hvis du har flere lån, skal du samle dem et sted og forhandle om renterne.

 

6. Gennemgå dine forsikringer, der kan være mange penge at spare ved at shoppe rundt

Forsikringer er en jungle at finde rundt i, men der kan være mange penge at spare, hvis du holder øje – og løbende sammenligner dækning og priser hos de forskellige selskaber.

 

7. Hvad koster dine dårlige vaner dig?

Hvis du ryger, drikker sodavand hver dag eller altid køber en chokolade på vej hjem fra arbejde, kan det koste dig rigtig mange penge hver måned og hvert år.

 

8. Hvis du deler din økonomi med en anden

Hvis du er gift, eller har hel – eller delvis fællesøkonomi med en anden, er det vigtigt at tage en snak om jeres forventninger til økonomien. Sammen skal I lægge en plan for, hvordan I vil bruge jeres penge, og løbende holde øje med udviklingen. Tag snakken, selvom det er svært, hvis der er behov for det. Det er også med til at skabe ro i maven og økonomisk frihed.

 

9. Hav penge på kontoen sidst på måneden

Det at have penge på kontoen sidst på måneden, giver en fantastisk følelse af kontrol, og overblik. Det giver dig lyst til at opleve den følelse igen og igen – og dermed øger det din bevidsthed om dine handlemønstre.

 

10. Ude af øje, ude af sind

Mange penge på kontoen, kan medføre et større forbrug. Sådan har jeg det selv – hvis der er penge på kontoen ”skal jeg da ha´ xxx”.  Det er skønt at kunne købe noget ekstra lækkert til sig selv, men hvis mit mål er at have en opsparing på 100.000 kr., ferie 2 gange om året og overskud på kontoen hver måned, så er der ikke også plads til at bruge pengene på min konto. Derfor flytter jeg pengene fra min forbrugskonto, hvor mit dankort er tilknyttet, til andre konti – som f.eks. opsparing, husistandsættelse og fødselsdage. På den måde kan jeg snyde mig selv, til at bruge mindre end hvis alle pengene står på min forbrugskonto.

 

Kæmper du med at holde styr på din privatøkonomi? Går det ud over indtjeningen i din virksomhed? Så kan du booke en uforpligtende samtale med mig. Jeg guider dig til at finde frem til, hvad der bremser væksten i din forretning og hjælper dig med at finde en løsning, så du kan opnå større økonomisk frihed.

Blogindlæg:

Her på bloggen deler jeg ud af min viden omkring økonomi, vækst og meget mere. Du kan læse mine seneste blogindlæg her.

Er du færdig med at famle rundt i blinde og knokle for hver en krone?

Vil du have bedre økonomi - et stærkt fundament og vil du mærke mere lethed i dine salg?

Loading...